« Inapoi la articole
Articole utile
Cand apar primii dinti?

Cand apar primii dinti?

Aparitia primilor dinti la copii prezinta variatii multiple, atat in ceea ce priveste momentul eruptiei primului dintisor sau durata perioadei de aparitie a tuturor dintilor de lapte, cat si in ceea ce priveste ordinea de eruptie a acestora.

Exista chiar si copii care se nasc cu dinti in cavitatea bucala. De asemenea, la unii bebelusi primul dinte poate apare deja la varsta de 3-4 luni, in vreme ce la altii numai dupa implinirea primului an de viata.

Asa ca, nu trebuie sa va ingrijorati daca la sase luni bebelusul nu are inca dinti. Nu va alarmati daca apar intarzieri sau daca dintisorii isi fac aparitia ceva mai devreme.

La varsta de trei ani, copilul ar trebui sa aiba toti dintii de lapte.

Primele semne ca bebelusului ii ies dintii sunt clare si destul de suparatoare. Acesta saliveaza mai abundent, are o dorinta permanenta de a roade diferite obiecte si poate prezenta chiar si febra usoara (ce nu depaseste insa 38°C). Gingia se umfla in zona unde urmeaza sa erupa dintele, iar bebelusul este mai agitat, irascibil, plange mai des decat o face de obicei si musca din jucarii in mod constant.

Daca sugarul prezinta varsaturi, spasme, diaree sau febra mare, nu asociati semnele cu eruptia dintilor, ci apelati la sfatul medicului.

Dintii de lapte sunt in numar de 20, pe fiecare jumatate de arcada facandu-si aparitia cate doi incisivi, un canin si doi molari de lapte. Primii care apar sunt incisivii centrali de pe arcada inferioara, urmati la interval de aproximativ o luna de cei superiori. Apoi erup incisivii laterali inferiori si cei superiori, astfel ca majoritatea bebelusilor au 8 dinti la implinirea primului anisor. Urmatorii dinti erup la anumite intervale de timp pana la doi ani si jumatate - trei ani, cand ia sfarsit perioada de eruptie a dentitiei de lapte.

Desi exista mai multe modalitati care pot usura suferinta micutului, este greu sa alegem solutia cea mai buna. Vom indica in cele ce umeaza cateva alternative, din care veti putea alege:

  • oferiti-i bebelusului un obiect de muscat/rontait, insa asigurati-va ca dimensiunea acestuia este suficient de mare, ca sa nu il inghita accidental. Puteti astfel sa ii dati un inel de cauciuc sau din plastic tare, special conceput pentru aceasta perioada din viata micutilor
  • o varianta optima o reprezinta folosirea acestor obiecte de rontait tinute in prealabil la frigider timp de cateva minute (dar nu inghetate!), deoarece amortesc gingiile si alina durerea
  • puteti masa gingiile inflamate ale bebelusului cu buricul degetului (bineinteles, mainile vor fi spalate inainte) sau cu o bucata de panza din bumbac foarte moale, usa si racita usor.
  • puteti opta si pentru varianta masarii gingiilor cu medicamente sau geluri speciale, pentru a diminua inflamatia si durerea, insa acestea isi pierd efectul in scurt timp datorita spalarii lor prin salivatia abundenta a sugarului.
  • bebelusilor care au implinit 6 luni, si doar acestora, dati-le sa rontaie o bucata de morcov (suficient de lunga ca sa nu o inghita), pentru a-si masa gingiile.

Totodata, este deosebit de importanta mentinerea unei igiene orale riguroase inca de la aparitia primului dinte de lapte.

Sursa: Alldental

« Inapoi la articole