« Inapoi la articole
Articole utile
Dieta si sanatatea orala

Dieta si sanatatea orala

Alimentatia este un factor determinant in producerea cariei dentare, implicatiile sale fiind dominate de rolul cariogen al carbohidratilor (capacitatea de a provoca leziuni carioase).

Efectul nociv al acestora a fost dovedit prin observatiile efectuate pe populatii care au o alimentatie exclusiv de origine vegetala (ex. locuitorii insulelor polineziene) sau exclusiv animala (eschimosii) si care au dintii sanatosi, atata timp cat nu consuma carbohidrati.

Actiunea zaharului in producerea cariei dentare se explica prin doua fenomene: microorganismele din cavitatea bucala (indeosebi din placa bacteriana acumulata pe dinti) fermenteaza carbohidratii, cu producerea unor acizi ce ataca structurile dentare. Pe de alta parte, zaharurile constituie si substratul nutritiv al acestor bacterii.

Efectul cariogen al hidrocarbonatelor nu depinde numai de contactul lor cu dintele, ci si de durata acestui contact. Un rol important in acest sens il are consistenta alimentelor, cele moi fiind mai cariogene decat cele tari, ca si cele sub forma de pulberi fine fata de cele lichide. De asemenea, viscozitatea si adezivitatea unor produse zaharoase (caramele, jeleuri, rahat) favorizeaza in mod deosebit aparitia cariei prin stationarea lor indelungata in cavitatea bucala, in special in zonele mai greu accesibile. Asocierea grasimilor in produsele zaharoase le reduce timpul de contact cu dintele si nocivitatea.

Potentialului cariogen al alimentelor depinde si de proportia diferitelor tipuri de zaharuri din compozitia lor. Spre exemplu, amidonul crud din plante coboara foarte putin pH-ul, in timp ce amidonul preparat termic poate fi la fel de periculos ca zaharul. Astfel, painea si combinatia de amidon si zahar (fursecuri, prajituri, dar si cerealele indulcite) au un efect cariogen mult mai puternic decat al zaharului.

Sfaturi practice pentru o dieta mai sanatoasa:
  • consumarea mai multor tipuri de alimente, in special cereale integrale (müsli simple), legume si fructe crude (acestea din urma cu efect mecanic de curatire a dintilor). O nutritie sanatoasa este esentiala la copiii care au dintii in dezvoltare si la adulti pentru mentinerea sanatatii gingiilor si evitarea aparitiei cariei
  • laptele, produsele lactate, branzeturile si guma de mestecat fara zahar (eventual cu xilitol) sunt benefice pentru dinti. Ajuta la indepartarea zaharurilor din cavitatea bucala, stimuleaza secretia salivara si protejeaza dintii impotriva aciditatii produse de placa bacteriana. Consumul lor se recomanda dupa mese si gustari
  • evitarea gustarilor dintre mese
  • consumarea de alune sau branzeturi la sfarsitul mesei pentru combaterea aciditatii
  • evitarea alimentelor care contin mult zahar, indeosebi cele lipicioase, cum ar fi dropsuri, caramele, prajituri lipicioase, jeleuri (atat de preferate de copii)
  • consumul de dulciuri sa se faca o singura data pe zi, cu ocazia meselor principale
  • evitarea alimentelor foarte fierbinti, in special alternanta lor cu bauturi foarte reci, intrucat determina microfisuri la nivelul smaltului - locuri unde cariile se pot dezvolta mai usor
  • nu se iau gustari inainte de culcare, intrucat mancarea ramasa pe dinti peste noapte are puternic efect cariogen. De asemenea, secretia salivara scade pe timpul noptii si astfel este diminuat efectul de diluare a substantelor cu efect nociv asupra tesuturilor dentare
  • se va evita consumul frecvent al sucurilor carbogazoase, dar si ingestia in cantitati exagerate a sucurilor de fructe sau a fructelor acide (in special citricele - grapefruit, lamai, portocale, mandarine, etc. - , mere verzi, kiwi), intrucat, datorita continutului de acizi, acestea pot determina asa-numitele eroziuni dentare, adica dizolvarea treptata a smaltului dentar si formarea unor cratere, cu expunerea stratului de dentina, ce poate deveni extrem de sensibil

Aplicarea acestor masuri, alaturi de o igiena bucala corespunzatoare, ajuta la prevenirea cariilor si a afectiunilor gingivale.

Sursa: Alldental

« Inapoi la articole