« Inapoi la articole
Articole utile
Cum ne spalam corect pe dinti?

Cum ne spalam corect pe dinti?

Placa bacteriana, cunoscuta si sub denumirea de placa dentara, este un amestec de bacterii si substante provenite din saliva, care adera pe dinti si pe alte suprafete orale.

  1. tehnica de periaj
  2. alegerea periutei de dinti
  3. alegerea pastei de dinti
  4. folosirea atei dentare
  5. folosirea apei de gura

a. Tehnica de periaj

Singura modalitate de a indeparta placa bacteriana nociva - o pelicula subtire alcatuita preponderent din bacterii si acumulata pe suprafata dintilor si a gingiei - o reprezinta periajul dentar corect si regulat.

Intrucat fiecare gura difera de la o persoana la alta, exista mai multe tehnici pentru perierea dintilor, adaptabile in functie de starea de sanatate a gingiilor, varsta si dexteritatea persoanei in cauza, pozitia dintilor pe arcada dentara. Pentru alegerea tehnicii optime este recomandabil sa apelati la sfatul medicului stomatolog sau al igienistului dentar.

Tehnica de periaj recomandata de majoritatea medicilor stomatologi prevede urmatoarele etape:

1. Curaterea suprafetei exterioare a dintilor de sus, apoi a celor de jos.

Fixati periuta de dinti in unghi de 45 grade fata de suprafata dintilor, astfel incat smocurile periei sa fie in contact atat cu dintele, cat si cu marginea gingiei, iar capetele firelor sa priveasca in directia gingiei.

Periati apoi dintii prin efectuarea unor miscari verticale dinspre gingie catre marginea libera a dintilor, rotind simultan capul periei din incheietura mainii. Miscarea se repeta de cel putin 8-10 ori pe fiecare grup de dinti, dupa care se trece la segmentul urmator al arcadei dentare. Periajul se face fara presiune exagerata!

2. Curatarea suprafetei interioare (dinspre limba) a dintilor din spate (a maselelor)

Fixati smocurile periutei de dinti pe suprafata interioara a dintilor si aplicati aceleasi miscari de maturare dinspre gingie catre suprafata libera a dintilor

3. Curatarea suprafetei interioare a dintilor din fata (a incisivilor)

Fixati periuta de dinti pe suprafata interioara a dintilor in pozitie verticala si periati cu miscari scurte, dinspre gingie spre varful dintelui folosind perii din varful periutei.

4. Curatarea suprafetelor premolarilor si molarilor folosite pentru masticatie (suprafata pe care musca)

Periati aceste suprafete cu miscari circulare, pentru a inlatura placa bacteriana de pe suprafetele reliefate ale dintilor

5. Curatarea limbii dimineata si seara

Curatati suprafata limbii cu ajutorul periei dentare, aplicand miscari de "maturare" din spate spre varful limbii. Astfel, prin inlaturarea bacteriilor, veti reduce respiratia urat mirositoare. In acest scop puteti folosi si periute de dinti prevazute cu insertie speciala pe spatele capului periei.

Atentionari speciale:
  • se vor evita miscarile orizontale, intrucat acestea ranesc gingia,determinand in timp retractia gingivala, descoperirea radacinilor dentare si sensibilitatea dintilor la acest nivel
  • periajul orizontal realizeaza o curatare ineficienta si duce la acumularea placii bacteriene
  • este recomandat periajul de la gingie inspre dinte. Periajul de la dinte inspre gingie traumatizeaza gingia si cauzeaza inflamatia acesteia provocad sangerari, durere
  • periajul nu se incepe cu dintii frontali, ci cu cei din spate. Incepand cu cei din fata, din comoditate uitam sa periem dintii din spate
  • periajul este foarte importat pentru prevenirea acumularii bacterilor si a placii bacteriene, pentru prevenirea aparitiei cariilor
  • periajul dintilor se face cel putin de 2 ori/zi, iar daca e posibil, dupa fiecare masa sau gustare
  • periajul dentar se va completa cu utilizarea atei dentare sau a periutei interdentare
  • dupa consumul de sucuri acidulate, carbogazoase (inclusiv sucuri naturale de fructe, nectare) sau dupa ingestia de fructe proaspete acidulate (citrice, kiwi, mere, prune, cirese) se va evita periajul dentar imediat. Aceste lichide si alimente, datorita proprietatilor acide, pot dizolva o parte a elementelor minerale din stratul superficial al smaltului si curatarea mecanica a dintilor poate duce la uzura exagerata a acestui strat. Astfel, se recomanda ca dupa consumul de produse acidulate sa se astepte cel putin 30 minute inainte de spalatul pe dinti, pentru a permite refacerea stratului superficial al smaltului prin precipitarea elementelor minerale pe care le contine saliva.

b. Alegerea periutei de dinti

  • pentru adultii clinic sanatosi: periuta medie (cu capul mic)
  • petru adultii parodontopati: periute moi (cu capul mic)
  • pentru copii: periute moi (cu capul mic)

c. Alegerea pastei de dinti

d. Folosirea atei dentare

Periajul dentar nu asigura eliminarea completa a placii bacteriene de pe suprafata dintilor. In zonele mai putin accesibile periutei se recomanda utilizarea asa-numitelor mijloace de igienizare complementare, precum matasea dentara (ata dentara) si periuta interdentara.

Ata dentara este un fir subtire de matase sau nylon care se foloseste pentru indepartarea resturilor alimentare si a placii bacteriene acumulate pe suprafetele interdentare, de altfel inaccesibile periutei de dinti. Matasea dentara poate fi sub forma de fir sau banda, cerata sau fara ceara, cu sau fara fluor, respectiv poate prezenta diverse arome pentru a oferi utilizatorilor sai un gust cat mai placut.

Se pare ca folosirea ei constanta duce la o scadere a ratei cariei interdentare cu aproximativ 50%. Se recomanda utilizarea dupa periajul dentar.

Tehnica
  • se sectioneaza din firul interdentar un segment de circa 25-30 cm, ale carui capete se infasoara in jurul degetelor mijlocii
  • firul se introduce in spatiul interdentar, cu miscari blande, de-a lungul suprafetei unui dinte, pana se ajunge in santul gingival (putin sub gingie)
  • prin miscari verticale, dinspre gingie catre marginea libera a dintelui, se elimina placa bacteriana de pe fata interdentara dintelui respectiv
  • dupa igienizarea aproximala a ambilor dinti ce marginesc spatiul interdentar, se trece la urmatoarele spatii interdentare, folosind de fiecare data portiuni noi, neuzate din firul dentar
  • cand nu exista dexteritatea necesara, se pot folosi dispozitive din plastic in forma de furca pe care se fixeaza ata dentara.

Matasea interdentara o puteti cumpara din farmacii sau supermarketuri, cu modul de utilizare imprimat pe pachet. Daca, totusi, nu va descurcati, pentru instruire va puteti adresa medicului dentist. Acesta va poate corecta eventualele greseli sau va poate invata tehnica adecvata a folosirii atei interdentare.

e. Folosirea apei de gura.

Apele de gura, in general, contin substante antiseptice, odorizante si fluoruri, prin intermediul carora reduc numarul bacteriilor orale, confera cavitatii bucale un miros placut si protejeaza dintii impotriva cariilor.

Apele de gura se pot folosi zilnic, preferabil seara, inainte de culcare. Dupa ce va spalati pe dinti, clatiti bine gura cu apa, pentru a indeparta resturile de pasta de dinti si placa bacteriana detasata de pe dinti, dupa care luati in gura aproximativ 10 ml de apa de gura.

Cu buzele inchise si dintii usor indepartati, cu ajutorul musculaturii fetei plimbati solutia prin toate regiunile cavitatii bucale, timp de cel putin 30 de secunde. Apoi lichidul se elimina din gura, dar fara a clati ulterior cu apa. Bineinteles, dupa folosirea apei de gura se va evita consumul de alimente si lichide. Astfel, substantele antiseptice si fluorurile pe care le contine isi pot exercita efectul pe durata somnului.

De retinut: clatirea cu apa de gura nu inlocuieste periajul, ci doar completeaza efectele acestuia!

Sursa: Alldental

« Inapoi la articole