« Inapoi la articole
Articole utile
Placa bacteriana

Placa bacteriana

Placa bacteriana, cunoscuta si sub denumirea de placa dentara, este un amestec de bacterii si substante provenite din saliva, care adera pe dinti si pe alte suprafete orale.

Este aproape invizibila si se acumuleaza in permanenta pe suprafata dintilor, indeosebi de-a lungul marginii gingivale si in spatiile interdentare, dar si pe gingie, pe lucrari protetice sau aparate ortodontice si proteze.

Placa bacteriana este extrem de bogata in microorganisme, 1 gram de placa bacteriana continand mai multe milioane de bacterii, intre 200-400 de specii diferite. O parte din aceste microorganisme au capacitatea de a descompune glucidele (zaharurile) provenite din alimente, care tranziteaza cavitatea bucala, producand astfel o gama larga de acizi, care reduc pH-ul la suprafata dintelui si declanseaza demineralizarea, adica dizolvarea elementelor anorganice din smaltul superficial. Daca placa bacteriana nu este indepartata la timp si atacul acid persista, distructia dintelui progreseaza, transformandu-se in carie, cu leziuni cavitare (gauri), ce au tendinta de a avansa catre profunzime, in directia nervului dentar.

Placa bacteriana se formeaza chiar si in lipsa alimentatiei. Intr-o prima etapa ia nastere un film subtire, numit pelicula, format din materii salivare, care ulterior se colonizeaza cu bacteriile aflate in cavitatea bucala. In lipsa periajului dentar, in decurs de 24 de ore, placa dentara devine vizibila cu ochiul liber, indeosebi la marginea gingivala a dintilor.

Singura metoda de eliminare a acestui depozit moale consta in periajul dentar corect si regulat (minim 2 ori/zi), utilizarea atei interdentare sau a periei interdentare. Folosirea gumei de mestecat, sau clatirea cavitatii bucale cu apa simpla sau apa de gura nu inlocuieste spalatul pe dinti.

Sursa: Alldental

« Inapoi la articole