« Inapoi la articole
Articole utile
Igiena orala in timpul sarcinii

Igiena orala in timpul sarcinii

Tot ceea ce face o femeie insarcinata in vederea mentinerii sanatatii asigura si buna dezvoltare a fatului.

Din pacate, modificarile hormonale ce survin in perioada sarcinii cresc riscul bolilor gingivale. In aceasta perioada este deosebit de importanta ingrijirea dintilor si a gingiilor, prin periaj dentar regulat si folosirea atei dentare, alaturi de alimentatia echilibrata si controlul stomatologic periodic.

Ce efecte poate avea sarcina asupra dintilor si gingiei?

Sarcina este insotita de numeroase schimbari hormonale care amplifica totodata si riscul inflamatiilor gingivale. Nivelurile variabile ale hormonilor determina o sensibilitate crescuta a gingiei fata de bacteriile ce se acumuleaza in placa dentara depozitata pe dinti si gingie. Gingivitele deja existente se pot agrava in perioada sarcinii. Din acest motiv, este important ca femeia gravida sa acorde o atentie deosebita igienei orale si sa impiedice acumularea placii dentare bacteriene.

Cum apare gingivita?

Cauza majora a inflamatiei gingivale o reprezinta placa dentara. Daca aceasta din urma nu este indepartata la timp cu peria de dinti si ata dentara, se acumuleaza in cantitati tot mai mari pe dinti si sub marginea gingiei, producand inflamatia tesuturilor moi, ce poarta denumirea de gingivita. Aceasta reprezinta prima faza a bolilor gingivale si parodontale. In lipsa tratamentului, aceasta inflamatie se agraveaza si in timp duce la instalarea parodontitei (inflamatia ligamentelor si a osului care asigura sustinerea dintilor pe arcada). Parodontita distruge in mod ireversibil gingia ce asigura nutritia si circulatia sanguina la acest nivel, precum si osul ce sustine dintii.

Cum pot sti daca am sau nu gingivita?

In randul femeilor insarcinate, nu mai putin de 70% prezinta una din formele de boala gingivala. Semnele majore ale acesteia cuprind:
  • gingia sensibila, umflata sau intens rosie
  • in timpul sau in urma periajului dentar gingia sangereaza
  • nu puteti scapa nici cum de mirosul sau gustul neplacut al gurii

Sunt in pericol in ceea ce priveste cariile?

Absolut. Pofta pentru dulciuri si greata de dimineata (ce poate impiedica pana si spalatul pe dinti) creste semnificativ riscul la carii.

Cum pot preveni caria si gingivita?

Iata o lista, care va poate ajuta sa mentineti igiena si santatea dintilor si a gingiei dvs.:
  • spalatul pe dinti regulat, zilnic de cel putin 2 ori
  • utilizarea unei perii de dinti corespunzatoare, care se schimba la intervale de cate 3 luni (evitati peria cu smocuri dure / hard)
  • alocati timp suficient periajului dentar - minim 3 minute/periaj - si insistati pe toate suprafetele dentare
  • curatati zilnic spatiile dintre dinti cu ajutorul atei dentare sau al periei interdentare, pentru a indeparta placa dentara si din zonele greu accesibile
  • evitati consumul frecvent de dulciuri, in special intre mesele principale
  • prezentati-va la control stomatologic atat la inceputul sarcinii, cat si pe parcurs

Sursa: Alldental

« Inapoi la articole