« Inapoi la articole
Articole utile
Caria dentara

Caria dentara

Caria dentara reprezinta una din afectiunile cele mai raspandite din lume. Ea se produce din cauza acizilor secretati de bacteriile prezente in mod natural in cavitatea bucala, acumulate in numar mare la nivelul placii bacteriene. Caria dentara distruge treptat tesuturile dure ale dintelui afectat.

Aparitia cariilor este influentata indeosebi de igiena orala, alimentatie, stilul nostru de viata, consumul de fluor in perioada copilariei, pasta de dinti utilizata, dar si de predispozitia genetica. Poate aparea atat la copii, cat si la adulti si batrani.

Bacteriile din compozitia placii dentare au capacitatea de a se hrani cu zaharurile din alimentele pe care le consumam. Astfel, carbohidratii sunt descompusi in substante acide (acid lactic, acid propionic, acid butiric) care ataca smaltul dintilor, dizolvand anumite elemente anorganice de la suprafata. Fenomenul este reversibil (poate fi oprit, iar smaltul se reface prin precipitarea ionilor minerali din saliva), daca placa bacteriana este indepartata la timp de pe suprafata dintilor.

Cu cat efectul acid este mai indelungat, cu atat mai mare este cantitatea mineralelor extrase. Astfel, in timp, smaltul deteriorat isi pierde rezistenta, suprafata sa se prabuseste si se formeaza o cavitate carioasa. In aceasta leziune se afla foarte multe bacterii, care ajung curand la dentina, tesutul dentar aflat sub smalt (cu o duritate si rezistenta mai redusa decat a smaltului), grosimea careia o pot parcurge rapid in directa pulpei dentare (nervului), multumita structurii canaliculare a dentinei. Odata ajunse la nerv, bacteriile si toxinele acestora induc durerea, care poate fi extrem de violenta.

Iata de ce este important sa ne prezentam periodic la control stomatologic - pentru a verifica prezenta eventualelor carii in faza incipienta, sau pentru a efectua tratamentul cariei simple (doar cu o plomba). In caz contrar caria poate evolua pana la a fi nevoie de devitalizarea dintelui (scoaterea nervului), de tratamentul prelungit al gangrenei (cu sedinte repetate) sau uneori chiar de extractia dentara.

In plus, tratamentele complicate si prelungite necesita si costuri suplimentare.

Sursa: Alldental

« Inapoi la articole