« Inapoi la articole
Articole utile
Albirea dentara

Albirea dentara

Cu totii ne dorim sa avem dinti perfecti si un zambet stralucitor.

Pe piata exista insa o mare varietate de produse destinate albirii dintilor si nu stii ce tip de tratament sa alegi, unde sa mergi sau daca exista eventuale contraindicatii in acest sens.

In principiu, terapia de albire a dintilor este recomandata persoanelor cu dinti si gingii sanatoase, care nu au fost deci supusi multor tratamente stomatologice. Dintii cariati, dintii sensibili si fluoroza dentara constituie contraindicatii ale metodei.

Mecanismul chimic de albire este simplu: peroxizii (peroxidul de hidrogen, peroxidul de carbamida in concentratii variate) incorporati in produsele de albire sunt adusi in contact cu dintele, eliberand oxigenul care se descompune ulterior in componente ionice. Oxigenul penetreaza tesuturile dentare, se combina apoi cu moleculele de pigmenti depuse la nivelul structurii smaltului si al canaliculelor dentinare, crescandu-le gradul de solubilizare si deci posibilitatea eliminarii lor.

Metode de albire

Exista doua metode principale de albire: albirea efectuata in cabinetul stomatologic sub controlul direct al medicului dentist, respectiv albirea la domiciliu, ce poate fi realizata de pacient, dupa ce in prealabil se prezinta la cabinetul stomatologic si primeste indicatiile necesare. In cazul ambelor metode, insa, este nevoie de un control stomatologic minutios. Intr-o prima sedinta medicul dentist apreciaza starea de sanatate a dintilor, o etapa indispensabila inainte de efectuarea albirii chimice a dintilor. In cazul unor carii existente sau al plombelor incorecte, cariate la margini, efectueaza tratamentul adecvat, iar daca detecteaza tartru dentar, atunci realizeaza detartrajul si periajul profesional. Daca se omite controlul stomatologic si exista leziuni carioase sau plombe incorect adaptate, substantele toxice pot ajunge in apropiere de pulpa dintelui, afectand astfel nervul, cu riscul declansarii unor procese inflamatorii (dureri, eventual necrozarea nervului si necesitatea devitalizarii dintelui).

Metoda de albire profesionala

Este realizata de medic in cabinet, este considerata cea mai rapida, sigura si eficienta metoda. Dupa pregatirea si curatarea dintilor, medicul dentist aplica un material protector special pe marginea gingiei, apoi gelul de albire pe suprafetele dentare si in functie de sistemul pe care il detine, activeaza substantele de albire din gel pe diverse cai. Albirea pe baza de lumina sau laser accelereaza efectul, iar rezultatele se pot observa in cel mult 60 de minute.

Albirea realizata la domiciliu

Este realizata chiar de catre pacient, presupune utilizarea unor geluri sau benzi de albire. In acest scop, medicul dentist amprenteaza ambele arcade si din mulajul rezultat se confectioneaza doua gutiere de plastic. Gelul de albire se aplica in aceste gutiere si se aseaza pe arcadele dentare pentru aprox. 2-6 ore, timp de 5-14 nopti, in functie de efectul de albire dorit.

Benzile pentru albire sunt foarte subtiri, din materail celuloid, acoperite cu un strat de gel pe baza de peroxid. Ele se aplica, in general, de cate 2 ori pe zi (timp de 30 de minute), pe o perioada de 10-14 zile. Prezinta un mare dezavantaj: nu se pot adapta perfect pe suprafetele dentare si, prin urmare, nici efectul nu este optim.

Specialistii recomanda evitarea produselor de albire fara prescriptie medicala, ce pot fi achizitionate sub forma de seturi complete - de obicei din reclamele TV sau disponibile online pe internet - in care gutierele au forme si marimi standard, neadaptandu-se la conformatia individuala a arcadei dentare. Astfel, exista riscul iritatiilor gingivale prin scurgerea gelului pe langa gutiera si totodata pericolul inghitirii substantelor chimice continute de acesta.

Pe durata tratamentului se recomanda evitarea consumului de bauturi reci sau fierbinti, consumul de fructe si legume cu aciditate crescuta (in special citricele). Totodata este strict interzis fumatul si consumul de sucuri ce contin coloranti (vin rosu, cola, cafea).

Albirea nu este indicata copiilor sub 14 ani, femeilor insarcinate sau femeilor care alapteaza.

Albirea nu influenteaza culoarea plombelor, a coroanelor sau a puntilor.

Efectele adverse ale albirii:
  • sensibilitatea dintilor - tranzitorie, dureaza cateva zile, in medie 2-3 zile
  • albirea insuficienta sau neuniforma
  • inflamarea nervului dentar, in cazul unor carii sau plombe incorecte existente in prealabil
  • iritatia gingiei - daca aceasta nu se protejeaza ca atare sau daca se folosesc gutiere prefabricate si comercializate in kit-urile complete de albire (produse fara prescriptie medicala).

In general albirea dentara are efect temporar, intrucat dupa un interval de 6-24 de luni culoarea dintilor se intuneca iar si tratamentul chimic trebuie repetat.

Numarul produselor de albire este foarte mare si in continua crestere. Inainte de a recurge la o asemenea procedura este indicat sa va consultati cu medicul stomatolog, care va poate indica metoda optima pentru a obtine un zambet stralucitor.

Exista, de asemenea, paste de dinti cu efect de albire, insa in esenta acestea nu albesc pe cale chimica, ci au un continut mai mare de substante abrazive si astfel pot elimina petele de pe suprafata dintilor si asigura mentinerea culorii initiale a dintilor.

Sursa: Alldental

« Inapoi la articole