« Inapoi la articole
Articole utile
Suzeta si suptul degetului

Suzeta si suptul degetului

Suzeta a fost considerata dintotdeauna o buna modalitate de a face un copil linistit si fericit.

Pentru micuti suptul este un gest reflex foarte puternic care le ofera aproape instantaneu liniste si sentimentul de siguranta, intrucat este asociat cu hranirea.

Tocmai din aceste considerente, in primele luni de viata bebelusii isi formeaza obiceiul de a-si suge degetul, iar ulterior acesta din urma va fi inlocuit de suzeta, cunsocuta pentru eficacitatea ei in calmarea sugarilor agitati.

In ultimii ani, insa, folosirea suzetei a devenit foarte controversata, avand in vedere efectele sale asupra sanatatii orale a copilului.

Este foarte important de stiut faptul ca suptul la san si suptul suzetei sunt diferite, intrucat necesita miscari diferite ale musculaturii obrajilor si limbii. Tocmai de aceea, in primele saptamani de viata ale bebelusului este contraindicat ca acesta sa primeasca suzeta, intrucat sugarul nu va putea invata tehnica corecta a suptului la san.

Daca are la dispozitie si suzeta, va ncerca sa isi insuseasca simultan doua tehnici de supt diferite, va deveni confuz si nu va reusi sa se hraneasca in mod corespunzator. Prin urmare, va asimila mai putine substante nutritive, laptele mamei va fi doar partial evacuat din san si astfel mama va suferi dureri, iar productia de lapte se va diminua.

In plus, folosirea indelungata a suzetei poate perturba dezvoltarea normala a cavitatii bucale si a dintilor la copii. Micutii sunt tentati sa exercite o presiune mai mare cu limba asupra suzetei si implicit asupra cerului gurii. Daca in timpul dezvoltarii gurii, aceasta forta este aplicata in mod repetat si prelungit asupra boltii palatine, aceasta se adanceste, iar arcada dentara va avea forma mai ingustata, iar dintii nu vor fi aliniati normal.

Problema este ca nici dezobisnuirea copilului de la suptul la suzeta nu este simpla. In lipsa suzetei, copilul va invata sa isi suga degetul, o practica la fel de calmanta pentru el. Din pacate, suptul degetului este si mai periculos. Daca suzeta poate fi aruncata, degetul ramane in permanenta la dispozitia copilului si astfel dezvatul dependentei de suptul degetului devine mai dificil.

Unii copii renunta la acest obicei doar in jurul varstei de 5-6 anisori, insa consecintele instalate pot fi foarte grave. In primul rand degetul are consistenta mai mare ca suzeta si deci presiunea exercitata pe cerul gurii este mai accentuata. Totodata, mandibula este impinsa in spate. In plus, degetul apasa implicit pe dintii din fata si ii stramba.

Asadar, suptul degetului implica o serie de complicatii severe:
  • probleme in alinierea dintilor, cu repercusiuni asupra esteticii si pronuntiei (impingerea limbii in afara in timpul vorbirii)
  • probleme in dezvoltarea oaselor maxilare: maxilarul superior va fi impins spre inafara, iar mandibula spre inauntru, iar spatiul creat va avea consecinte asupra aspectului fizic si asupra vorbirii copilului

Potrivit ultimelor cercetari suptul suzetei sau al degetului este asociat cu incidenta crescuta a otitei, una din cele mai frecvente infectii infantile.

Daca micutii nu renunta la suptul suzetei sau al degetului pana la varsta de 3-4 ani, se impune un consult stomatologic pentru evaluarea problemelor cauzate de acest obicei vicios. Este necesara totodata dezvatarea copilului de suptul degetului.

Cum puteti dezobisnui copilul de suptul suzetei?
  • taiati portiuni mici din suzeta pentru a reduce treptat placerea oferita de acest obiect
  • inmuiati suzeta in otet alb alimentar
  • desi copilul plange insistent dupa suzeta si este greu sa ii rezistati, inarmati-va cu fermitate si rabdare
Cum puteti folosi suzeta cat mai corect?
  • optati pentru suzete prevazute cu orificii de ventilatie in aparatoare, care permit circulatia aerului
  • folositi suzeta numai cand micutul trebuie sa adoarma
  • inainte de a oferi suzeta copilului, curatati-o bine
  • nu inmuiati suzeta in miere, siropuri sau alte alimente dulci inainte de a o introduce in gura copilului
  • nu umeziti suzeta in saliva dvs. inainte de a i-o oferi, intrucat in acest fel veti transmite bacteriile in gura lor.
  • in caz ca se murdareste suzeta, nu o inmuiati in saliva proprie pentru curatare, ci folositi putin otet sau solutii speciale pentru dezinfectarea suzetelor (din aceleasi considerente)
  • dezobisnuiti copilul de suptul suzetei pana cel tarziu la varsta de 2 ani si astfel problemele dentare aparute se pot corecta in cateva luni de la renuntarea la suzeta.

Sursa: Alldental

« Inapoi la articole