« Inapoi la articole
Articole utile
12 sfaturi pentru viitoarele si proaspetele mamici

12 sfaturi pentru viitoarele si proaspetele mamici

Schimbarile hormonale instalate in timpul sarcinii, indeosebi supraproductia progesteronului, determina numeroase modificari in intregul organism.

Astfel, in ceea ce priveste mediul cavitatii orale, gingia sangereaza mai usor, prezinta o reactie inflamatorie mai vehementa la prezenta placii bacteriene, iar varsaturile repetate determina un mediu bucal mai acid, posibil daunator pentru smaltul dentar.

Nu trebuie, insa, trecut cu vederea faptul ca femeile insarcinate mananca mai frecvent, unele poftesc in special dulciuri si in majoritatea cazurilor mesele si gustarile nu sunt urmate de spalatul pe dinti.

Iata un set de 12 sfaturi practice pentru proaspetele mamici sau femeile insarcinate in vederea prevenirii problemelor cauzate de neglijarea igienei dentare:

  1. Caria dentara este o afectiune de origine infectioasa. Bacteriile se transmit de la o persoana la alta.
  2. Tocmai de aceea, femeile care isi planuiesc sa devina mamici, trebuie sa se consulte cu medicul stomatolog, pentru a evalua starea de igiena orala si a rezolva premergator sarcinii toate problemele dentare.
  3. Medicul stomatolog va va arata cum sa va spalati corect pe dinti.
  4. Este deosebit de important ca femeile insarcinate sa se prezinte la cabinetul stomatologic in fiecare trimestru de sarcina, pentru evaluarea sanatatii orale si pentru efectuarea unei igienizari profesionale.
  5. Cu ajutorul testelor salivare, medicul stomatolog poate stabili riscul carios al mamei si poate institui tratamentul adecvat.
  6. Este importanta respectarea sfaturilor privind alimentatia sanatoasa, implicit pentru mentinerea sanatatii dintilor si a gingiilor.
  7. Alaptarea este deosebit de importanta pentru bebelusi, intrucat suptul favorizeaza dezvoltarea normala a oaselor maxilare, a buzelor si limbii, respectiv alinierea corecta a dintilor.
  8. Daca hranirea bebelusului se face cu biberonul, orificiul acestuia sa nu fie prea mare, pentru a determina bebelusul sa depuna mai mult efort muscular, asemanator celui necesar in cazul suptului la san.
  9. Nu curatati biberonul, suzeta sau lingurita micutilor cu saliva dvs. si nu verificati temperatura alimentelor pregatite pentru ei cu aceeasi lingurita cu care ii hraniti pe ei, intrucat pe aceasta cale se transmit si bacteriile implicate in caria dentara.
  10. A erupt primul dintisor: din acest moment periajul dentar va deveni un obicei zilnic si va fi efectuat cu periute si paste de dinti speciale.
  11. Nu lasati copiii sa suga din biberon si la varste inaintate, indeosebi lichide indulcite cu zahar sau miere. In caz contrar, dintii lor se vor distruge curand prin caria dentara.
  12. Gingivita prelungita in timpul sarcinii poate determina nasterea prematura.

Sursa: Alldental

« Inapoi la articole