« Inapoi la articole
Articole utile
Cauzele colorarii dintilor

Cauzele colorarii dintilor

Multe persoane sunt nemultumite de culoarea danturii. Trebuie stiut insa ca nuanta dintilor difera de la o persoana la alta, fiind determinata genetic.

Bineinteles, culoarea dintilor se poate modifica si sub influenta altor factori, care produc coloratii externe sub forma de pete depuse pe suprafata dintilor sau coloratii interne, adica in substanta dura a dintelui.

Factorii cauzali ai colorarii dintilor cuprind:
  • alimentatia: unele alimente si bauturi pot favoriza in timp aparitia petelor colorate pe dinti: alimente cu agenti coloranti, ceaiul, cafeaua, vinul rosu, bauturile racoritoare
  • fumatul
  • inaintarea in varsta: odata cu avansarea in etate, culoarea dintilor se intuneca
  • obturatiile (plombele) dentare se pot colora in timp
  • obturatiile din amalgam pot colora substanta dentara din jurul obturatiei
  • dintii lipsiti de vitalitate: la 1-2 ani dupa indepartarea pulpei dentare ("scoaterea nervului" care implica indepartarea nervului si vaselor sanguine din interiorul dintelui) culoarea dintelui devine cenusie
  • administrarea anumitor antibiotice la copii in perioada de dezvoltare a dintilor poate duce la colorarea galben-maronie a dintilor (ex. tetraciclina, doxiciclina)
  • fluoroza dentara - reprezinta colorarea ireversibila a dintilor cauzata de un aport crescut de fluor in perioada de dezvoltare a dintilor
  • uzura smaltului si expunerea stratului de dentina mai ales la varstnici sau la persoanele cu bruxism sau eroziuni dentare

In cazul coloratiilor externe, adica cele depuse pe suprafata dintilor sub forma de pete colorate, se pot elimina cu ajutorul unei igienizari profesionale, care poate fi efectuata numai in cabinetul stomatologic.

In ceea ce priveste coloratiile intrinseci, care presupun modificarea culorii tesuturilor dure dentare, este nevoie de albirea chimica. Si in acest caz cea mai recomandata metoda este albirea profesionala, realizata de medicul dentist.

Pentru prevenirea colorarii dintilor se pot folosi paste de dinti care prezinta pe eticheta inscriptia "whitening" (cu efect de albire). Acestea contin cantitati mai mari de substante abrazive, cu ajutorul carora se pot lustrui suprafetele dentare, prevenind astfel depunerea pigmentilor.

Atentie! Nu folositi in permanenta pastele de dinti cu efect de albire, intrucat puteti rani gingiile si smaltul dentar! Este indicat sa utilizati aceste produse alternativ cu pastele de dinti obisnuite.

Sursa: Alldental

« Inapoi la articole