« Inapoi la articole
Articole utile
Igiena orala la purtatorii de aparate dentare ortodontice

Igiena orala la purtatorii de aparate dentare ortodontice

Aparatele ortodontice pentru indreptat dintii constituie factori de retentie pentru placa bacteriana.

Resturile alimentare se pot ancora cu usurinta in jurul aparatului dentar, oferind un mediu prielnic dezvoltarii bacteriilor, care in scurt timp pot cauza leziuni carioase, inflamatii gingivale sau halena.

Neglijand igiena orala pe parcursul tratamentului ortodontic, aparatul dentar aplicat pe dinti poate avea efecte distructive asupra dintilor si tesuturilor moi.

Sfaturi de igiena pentru purtatorii de aparate dentare ortodontice
  • periati-va dintii de trei ori pe zi (dupa fiecare masa), folosind pasta de dinti cu fluor
  • folositi o periuta speciala ortodontica - are perii moi si smocurile din marginea capului sunt cu 1-2 mm mai lungi decat smocurile din mojloc, tocmai pentru a curata simultan si aparatul dentar, si dintii.
  • in lipsa periutei ortodontice, puteti opta pentru o perie de dinti moale. Periile moi patrund mai bine in regiunile retentive, decat periile medii si dure.
  • insistati cu peria indeosebi in zonele dintre bracketurile metalice si gingie
  • periajul sa dureze cel putin 3 minute
  • tot pentru curatarea eficienta a zonelor din jurul bracketurilor metalice sunt recomandate si periutele interdentare sau periutele unismoc (cu un singur smoc)
  • folositi in fiecare seara ata dentara pentru a curata spatiile dintre dinti. In acest scop sunt disponibile dispozitivele speciale care permit trecerea firului prin spatiul dintre dinte si aparat (un dispozitiv sub forma de furca, avand un brat mai ingust si unul mai lat, de capetele carora se fixeaza ata dentara)
  • daca aveti periuta electrica, folositi capete de perii moi si daca viteza se poate regla, setati viteza cea mai mica pentru a preveni deteriorarea aparatului ortodontic. Din aceleasi considerente, evitati contactul dintre partea din spate a periutei (plastic mai dur) si bracketurile metalice
  • poate fi extrem de util si dusul bucal (irigatorul bucal) care indeparteaza resturile alimentare cu ajutorul unui jet pulsatil de apa
  • in fiecare seara, dupa periajul dentar, folosirea atei dentare si curatarea limbii, clatiti gura cu apa de gura ce contine fluoruri, timp de cel putin 30 de secunde. Fluorul va va proteja dintii de carii. In locul apei de gura puteti opta pentru geluri cu fluor.

Foarte importante in timpul tratamentului ortodontic sunt si vizitele la stomatolog, ocazie cu care medicul va ajusta aparatul si va verifica buna functionare a acestuia. In general aceste vizite se programeaza la intervale de 1-2 luni, in functie de tipul tratamentului.

Respectati indicatiile medicului stomatolog!

Sursa: Alldental

« Inapoi la articole